Národní parky amerického jihozápadu

Americký jihozápad. Obrovský kus země mezi pobřežím Pacifiku a Skalistými horami. Téměř na dohled oceánu vyrůstá k obloze více jak čtyři tisíce metrů vysoká žulová hradba Sierry Nevady. Před stovkami tisíc let vysoko v těchto horách ledovec obrovským tlakem ohlazoval skalní monolity a odkrajoval kusy hor, aby po svém ústupu a příchodu lidí jim připravil dech beroucí podívanou. Za horami směrem na východ se rozprostírá rozsáhlá Coloradská náhorní plošina. Tady na dně pradávného moře, po věky věků, pomalu a neúnavně modelovaly voda, vítr a mráz povrch mohutných pískovcových vrstev, aby tak společně daly vzniknout monumentům, jejichž tvary, velikost a krása nemají jinde na světě obdoby. V zemi kaňonů a kamenných divů člověk může všemi smysly vnímat tikot geologických hodin, které zde nezvratně odměřují čas po stovky miliónů let. 
Grand_Canyon2.jpgPo zásluze na tomto území leží desítky národních parků a chráněných oblastí. Nebylo tomu však vždycky. Před sto padesáti lety zdejší země úpěla pod koly vozů nových osadníků. Všude kolem bylo to, co hledali. Půda, kterou stačilo jen brát. Lidé byli odhodláni zkrotit Ameriku a cítili se k tomu předurčeni osudem. Zůstávala však po nich poničená zem. V horách se těžilo zlato, z prérií mizela stáda bizonů a v tichých sekvojových hájích duněly sekery chtivých dřevorubců. Přírodní divy byly ohroženy. Náhle se však zrodilo hnutí, vedené ideou, jak přírodní skvosty zachovat. Žádná těžba, ale ochrana. Nápad to byl zdánlivě neuskutečnitelný, ale právě takové mívají naději na úspěch. Odvážná myšlenka padla na úrodnou půdu a volání jednotlivců bylo vyslyšeno. V roce 1872 vznikl na obrovské ploše wyomingské divočiny první národní park, Yellowstone. A po něm následovaly Sequoia a Yosemite v Kalifornii, Grand Canyon v Arizoně a další. Dnes po celých Spojených státech existuje systém národních parků, kde můžou všichni pozorovat a vnímat přírodu stejně, jako průkopníci před více než jedním stoletím.
Vydejte se spolu s námi na Velkou cestu na jihozápad Spojených Států. Ve dvanácti pokračováních vám představíme dvanáct národních parků. Každý z nich je jedinečný a neopakovatelný a vy se stanete svědky objevování jejich krás.

Radovan Kunc